Bobby Fischer – Underbarnet

Robert James Fischer, känd som Bobby Fischer, var en av världens främsta schackspelare någonsin. Han blev grandmaster redan vid 15 års ålder och vann World Chess Championship 1972. Mästerskapsmatchen mellan Fischer och Boris Spassky i Reyjkjavik 1972 fick enorm uppmärksam i media och sågs av många som en kamp mellan östblocket och västblocket. Efter Fischers seger ökade intresset för schack markant både i USA och i Västeuropa.

De flesta experter placerar honom som näst bäst eller tredje bästa någonsin, under Kasparov men förmodligen över Karpov.” – Leonard Barden

underbarnBobby Fischer är känd för sina väl förberedda öppningar och har bidragit med mycket till fältet öppningsteori. Exchange Variation 1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 a6 4.Bxc6 dxc6 5.0-0 fick smeknamnet Fischervariationen efter att han med framgång använt den i Schackolympiaden i Havanna 1966.

Fischer var också expert på den svarta sidan av Najdorf Sicilian och King’s Indian Defense. Vad gäller Nimzo-Indian Defense har linjen som inleds med 1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4 4.e3 b6 5.Ne2 Ba6 fått sitt namn efter honom. Det samma gäller linjen som inleds med 1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 a6 (or e6) 6.Bc4 i Sicilian Defence, fast för den vita sidan.

Efter att ha förlorat mot Spassky år 1961 skrev Fischer en artikel med rubriken ”A Bust to the King’s Gambit” där han rekommenderade 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Nf3 d6. Detta har sedan dess blivit känt som Fischer Defense mot King’s Gambit.

Även en slutspelsteknik har fått namn efter Fischer. Torn, löpare och bönder mot torn, häst och bönder kallas för Fischer Endgame, efter att Fischer med framgång använt sig av tekniken (med löparen) tre gånger mot Mark Taimanov i början av 1970-talet.

Korta fakta om Bobby Fischer

Namn:

Robert James Fischer

Land: Först USA, sedan Island
Född: Den 9 mars 1943 i Chicago, Illinois, USA
Död: Den 17 januari 2008

Bakgrund

Bobby Fischer föddes i Chicago den 9 mars 1943. Hans mamma var Regina Wender Fischer, och hennes make Hans-Gerhardt Fischer är listad som fader på födelseattesten. Det är dock troligen inte han som är den biologiske fadern.

Regina Wender Fischer var amerikansk medborgare med polsk-ryska judiska anor. Hon föddes i Schweiz men växte upp i USA (Missouri). Hon studerade medicin i Moskva när hon träffade och gifte sig med Hans-Gerhardt Fischer år 1933. Hans-Gerhardt Fischer, även känd som Gerardo Liebscher, var en tysk biofysiker. Deras dotter Joan Fischer föddes år 1938.

Antisemitismen i Sovjetunionen fick Regina att flytta till Paris med Joan, och när Frankrike hotades av nazistisk invasion flyttade de båda vidare till USA år 1939. Hans-Gerhard släpptes inte in i USA eftersom han misstänktes sympatisera med kommunismen, och senare lade hans tyska medborgarskap också hinder i vägen.

När Regina blev gravid 1942 var hon alltså bosatt i USA utan sin make. Enligt Bobby Fischers måg Russell Targ angav Regina sin make som far till barnet eftersom hon ville undvika stigmat av ett utomäktenskapligt barn. Hon uppgav för en socialarbetare att hon rest till Mexiko för att träffa sin make i juni 1942 och att hon blivit gravid där.

Bobby Fischers biologiska far var förmodligen Paul Nemenyi, en ungersk-judisk fysiker. Detta styrks bland annat av en FBI-rapport som pekar ut honom som far till Bobby och det faktum att Nemenyi betalade pengar till Regina varje månad samt betalade för Bobbys skolgång fram till sin död år 1952. Enligt Bobby själv brukade Paul Nemenyi ibland besöka familjen i Brooklyn och ta med Bobby ut på utflykter.

Bobby Fischer börjar spela schack

Regina, Joan och Bobby hade det svårt ekonomiskt och familjen flyttade många gånger under Bobbys barndom. Under våren 1949 lärde sig Joan och hennes sexårige lillebror Bobby att spela schack med hjälp av de instruktioner som följde med ett schackbräde från en godisaffär. Joan tappade snart intresset för spelet och Regina hade inte tid att spela, men Bobby fortsatte genom att helt enkelt spela med sig själv. Under en semester i Patchogue på Long Island hittade Bobby en bok innehållandes gamla schackspel och började studera den intensivt.

Året därpå spelade Bobby så mycket schack med sig själv att hans mamma började bli orolig för honom och skickade in en annons till lokaltidningen Brookly Eagle för att försöka hitta jämnåriga barn i Brooklyn som kunde tänkta sig att spela med Bobby. Tidningen publicerade aldrig annonsen eftersom de inte visste hur de skulle klassificera den, men de skickade den vidare till Hermann Helms, allmänt känd som ”The Dean of American Chess”. Helms berättade för Regina att schackmästaren Max Pavey skulle spela simultanschack på ett event i januari.

Bobby Fischer anlände till eventet och fick spela mot schackmästaren, och den ännu inte 8 år fyllda Fischer lyckades hålla ut i 15 minuter innan han förlorade. Han fick mycket uppmärksamhet av övriga schackspelare på plats och Carmine Nigro, som var president för Brooklyn Chess Club, blev så imponerad av Fischers förmåga att han bjöd in honom till klubben och började undervisa honom. Han såg också till att Fischer fick träffa William Lombardy, som från och med hösten 1954 började undervisa Fischer privat.

Manhattan Chess Club & The Hawthorne Chess Club

Sommaren 1955 blev en 12-årig Bobby Fischer medlem i Manhattan Chess Club, den mest framgångsrika schackklubben i hela USA. Han fortsatte dock att hålla kontakten med Nigro ända tills Nigro flyttade från staden år 1956.

Sommaren 1956 började Fischer delta i möten ordnade av The Hawthorne Chess Club, en klubb som höll till hemma hos schackmästaren John ”Jack” W. Collins. Collins fungerade som en mentor för Fischer och de spelade bland annat stora mängder blixtschack mot varandra. Genom The Hawthorne Chess Club fick Fischer också möjlighet att spela mot många andra skickliga och erfarna schackspelare, och i Collins hem fanns dessutom massor av schackböcker att fördjupa sig i.

En annan viktig mentor för Fischer var schackspelaren Arnold Denker som inte bara spelade schack med Fischer utan också brukade ta med honom till Madison Square Garden för att se New York Rangers spela hockey.

Bobby Fischer blir yngsta vinnaren av U.S. Junior Chess Championship

Bobby Fischer 1957

Bobby Fischer 1957

År 1956 var ett år då Bobby Fischers schackspelande utvecklades enormt och han verkligen visade framfötterna i schackvärlden.

  • I mars tog Log Cabin Chess Club (en klubb baserad i Orange, New Jersey) med Fischer på en turné i Kuba där Fischer bland annat spelade simultanschack på 12 bräden i Capablanca Chess Club i Havanna. Fischer vann tio av partierna och det blev oavgjort i två.
  • I juli vann Fischer U.S. Junior Chess Championship i Philadelphia vid rekordlåga 13 års ålder.
  • Fischer fick också spela i U.S. Open Chess Championship i Okalahoma där han hamnade på delad 4:e – 8:e plats. (Vann gjorde Arthur Bisguier.)
  • 1956 var premiäråret för Canadian Open Chess Championship och Fischer hamnade på delad 8:e – 12:e plats. (Vann gjorde Larry Evans.)
  • I november spelade Fischer i Eastern States Open Championship i Washington DC och kom på delad andraplats. (Vann gjorde Hans Berliner, med en halv poängs marginal.)
  • Fischer blev inbjuden till Third Lessing J. Rosewald Trophy Tournament i New York, en turnering för de tolv schackspelare som ansågs vara bäst i landet. Fischers rating var vid den här tidpunkten inte topp-12 i USA, men hans unga ålder och stora skicklighet gjorde att han bjöds in ändå.

    Fischer tackade ja till inbjudan och fick möta landets vuxna topp-spelare. Han slutade på delad 8:e – 9:e plats, men lyckades besegra den internationella mästaren Donald Byrne i ett parti som kom att bli känt som ”The Game of the Century”. Bobby offrade sin drottning för att kunna iscensätta en överväldigande attack. För sin prestation mot Donald Byrne erhöll han turneringens Brilliancy Prize. Partiet mellan Fischer och Byrne är något som analyseras, diskuteras och hyllas än idag.

Fischer blir USA:s yngsta schackmästare

När United States Chess Federation (USCF) publicerade sin rangordningslista den 5 maj 1957 hade Bobby Fischer 2231 poäng – en ökning med mer än 500 poäng jämfört med förra året. Han var nu USA:s yngsta schackmästare någonsin.

I juli samma år försvarade Fischer framgångsrikt sin titel i U.S. Junior Chess Championship, och det dröjde inte länge innan hans poäng på USCF:s rangordningslista hade ökat till 2298 vilket gjorde honom till en av de tio högst rankade aktiva schackspelarna i USA.

1957: Fischer blir yngsta vinnaren av U.S. Open Chess Championship

I augusti 1957 vann Bobby Fischer U.S. Open Chess Championship mot Arthur Bisguier. Med en ålder på 14 år var han den yngsta vinnaren någonsin av detta event.

1957: Fischer blir yngsta vinnaren av U.S Championship

USCF bjöd in Bobby Fischer att delta i U.S. Championship 1957-58 och Fischer tackade ja. I turneringen deltog bland annat Samuel Reshevsky som blivi U.S. Champion sex gånger. Athur Bisguier, som var där för att försvara sin titel, förutspådde att Fischer skulle sluta strax över medel i turneringen, men så blev inte fallet. Med åtta vinnande partier och fem oavgjorda gick Fischer segrande ur U.S Championship med en poängs marginal. Han hade då ännu inte fyllt 15 år och blev den yngsta vinnaren av U.S. Championship någonsin.

Hans poäng på USCF:s rangordningslista ökade till 2626 – bara Samuel Reshevsky hade högre poäng i USA med sina 2713.