Bobby Fischer – International Master

1957: International Master

U.S. Championship 1957-58 var också U.S. Zonal Championship, vilket innebar att Fischers seger gav honom titeln International Master.

moskvaBobby Fischer hade också kvalificerat sig till Portoroz Interzonal 1958, men innan han åkte dit ville han besöka Moskva. Sovjetunionen var den dominerande kraften i schackvärlden under den här epoken och Bobby Fischer ville mycket gärna åka ditt för att spela schack. Regina Fischer skrev ett brev direkt till Sovjetunionens ledare Nikita Chrusjtjov och bad om att Bobby skulle bli inbjuden till World Youth and Studen Festival i Moskva. Han fick en inbjudan, men den anlände för sent för att han skulle hinna åka.

Nästa år deltog Bobby Fischer i teveprogrammet I’ve Got a Secret och producenterna av showen gick med på att betala flygbiljetter för Bobby och hans syster Joan så att de kunde åka till Moskva. Så snart de anlänt till Mosvka krävde Bobby att de skulle tas till Moscow Central Chess Club. Där spelade han schack mot de unga schackmästarna Evgeni Vasiukov och Alexander Nikitin och vann varje parti. Som guide i Moskva hade Bobby och Joan International Master Lev Ambramov.

Bobby Fischer ville spela mot den regerande världsmästaren Mikhail Botvinnik medan han var i Moskva, men fick svaret att det var omöjligt. Då ville han spela mot Paul Keres istället, men inte heller denna önskan beviljades. Till slut blev det istället Tigran Petrosian som begav sig till Moscow Central Chess Club för att spela mot den unge amerikanen. Petrosian spelade snabbschack mot Fischer och vann de flesta partiernaen.

Jugoslavien: Fischer blir yngsta spelaren som kvalificerat sig till Candidates Tournament

När Bobby Fischer insåg att han inte skulle få spela några formella matcher i Moskva blev han mycket upprörd och började skrika om att han var ”trött på de här ryska grisarna”. Det som räddade situationen var att schackarrangörer från Jugoslavien erbjöd sig att ta med Bobby och Joan dit trots att det inte riktigt var dags för Portorož Interzonal än.

I Jugoslavien fick Bobby spela två korta träningsmatcher mot mästarna Dragoljub Janošević och Milan Matulović. Båda matcherna mot Janošević slutade oavgjort, och Fischer besegrade Matulović med 2½–1½..

För att gå vidare till Candidates Tournament behövde man sluta på någon av de sex översta platserna i Portorož Interzonal, något som Fischer lyckades med när han hamnade på delad 5:e – 6:e plats. Fischer hade nu ett nytt rekord på sin meritlista – han var den yngste spelare någonsin som kvalificerat sig till Candidates Tournament. Han var 15 år, 6 månader och 1 dag gammal.

Bobby Fischer 1957

Bobby Fischer 1957

Candidates Tournament i Bled/Zagreb/Belgrade

I Candidates Tournament i Bled/Zagreb/Belgrade 1959 slutade Fischer på femte plats av åtta möjliga. Han bjöds på hårt motstånd från Mikhail Tal som vann alla fyra partier mellan honom och Fischer. (Tal vann även hela Candidates Tournament i Bled/Zagreb/Belgrade.)

1960: Delad förstaplats i Mar del Plata

I den tuffa turneringen Mar del Plata Tournament i Argentina 1960 kom Bobby Fischer på delad förstaplats med den ryska schacklegenden Boris Spassky. Under hela turneringen förlorade Fischer inte till någon annan spelare än Spassky, och mötet i Argentina kom att bli upptakten till deras långvariga vänskap.

Schackolympiader

Bobby Fischer vägrade att spela i schackolympiaden i München 1958 eftersom tävlingsledningen inte tillmötesgick hans krav. Han första schackolympiaden blev istället den i Leipzig 1960 där han tog brons i den individuella delen och laget från USA tog silver.

Schackolympiader som Bobby Fischer spelade i

Olympiad Fischers individuella resultat Resultat för USA-laget
Leipzig 1960 Brons13/18 Silver
Varna 1962 Åttonde plats11/17 Fjärde plats
Havanna 1966 Silver15/17 Silver
Siegen 1970 Silver10/13 Fjärde plats

Trivia: Direkt efter Schackolympiaden i Siegen arrangerade den svenska tidningen Expressen en uppvisningsmatch mellan Fischer och en 19 år gammal Ulf Andersson. Matchen vanns av Fischer.

1962: Första gången en icke-sovjetisk spelare vann en Interzonal

Bobby Fischer vann Stockholm Interzonal 1962 med 2½ poängs marginal. Detta var första gången någonsin som en Interzonal vanns av en icke-sovjetisk spelare sedan FIDE började arrangera Interzonals år 1948.

Segern i Stockholm skickade honom vidare till Candidates Tournament i Curaçao, där han slutade på plats fyra av åtta möjliga. Mikhail Tal blev mycket sjuk i Curaçao och var tvungen att lämna turneringen. Fischer var den enda av spelarna som besökte honom på sjukhuset.

Efter Candidates Tournament i Curaçao meddelade Fischer att han aldrig mer tänkte delta i någon Candidates Tournamet eftersom formatet och de sovjetiska spelarnas samarbete enligt Fischer gjorde omöjligt för icke-sovjetiska spelare att vinna. Fischer anklagade tre av de fem sovjetiska spelarna (Efim Geller, Paul Keres och Tigran Petrosian) för att ha samarbetat. Enligt Fischer ska de i förväg ha gjort upp om att snabbt låta sina matcher mot varandra sluta i oavgjort, så att de kunde spara på sin ork till mötena med Fischer. Fischer hävdade också att den sovjetiske spelaren Viktor Korchnoi ska ha tvingats att förlora med flit. Såhär långt i efterhand har den allmänna opinionen gett Fischer rätt vad gäller påståendet om Efim Geller, Paul Keres och Tigran Petrosian, däremot inte det om Viktor Korchnoi.

Redan under hösten 1962 röstade FIDE igenom en radikal reformering av systemet för playoff, och ersatte Candidates Tournament med ett format som istället byggde på utslagsmatcher.

Perfekt poäng i 1963–64 U.S. Championship

I 1963–64 U.S. Championship lyckades Bobby Fischer för andra gången åstadkomma en perfekt poäng (11-0) och han gjorde det mot landets elitspelare. Att Fischer vann mästerskapet kom inte som någon överraskning, men att han dessutom gjorde det med perfekt poäng drog till sig stor uppmärksamhet. Det är fortfarande ingen schackspelare utom Fischer som har lyckats vinna ett U.S. Championship på detta spektakulära vis, varken innan eller efter 1963–64 U.S. Championship.

Som U.S. Champion var Fischer kvalificerad till Amsterdam Interzonal 1964 men valde att avstå och gav därmed upp möjligheten att delta i World Championship 1966. Istället gav han sig ut på turné i USA och Kanada där han spelade simultanschack och höll föreläsningar. Fischer tackade också nej till att spela för USA i Olympiaden i Tel Aviv 1964.

Capablanca Memorial Tournament via teleprinter

fischerFischer ville spela i Capablanca Memorial Tournament på Havanna i augusti och september 1965, men U.S. State Department vägrade ge honom tillstånd att åka till Kuba. Istället lyckades Fischer utverka en lösning där han deltog i turneringen fast han befann sig i Marshall Chess Club i USA. Information om vilka drag som gjordes skickades med teleprinter mellan USA och Kuba. Detta innebar längre spelsessioner eftersom mycket tid gick åt för förförandet med teleprintern, och vissa spelsessioner var åtta eller till och med tolv timmar långa. Fischer slutade på delad 2:a – 4:e plats i turneringen, som vanns av f.d. världsmästaren Vasily Smyslov.

Piatigorsky Cup 1966

Bobby Fischer blev inbjuden att delta i Piatigorsky Cup i Santa Monica och tackade ja. Alla deltagare i tävlingen var exceptionellt skickliga schackspelare och för Fischer gick det till en början riktigt dåligt. Efter åtta rundor låg han på delad sista plats med 3/8. Sedan vände det för honom och han åstadkom vad som brukar beskrivas som den mest sensationella återupphämtningen i grandmasterschackets historia. Hans resultat för de kommande åtta rundorna blev 7/8. Fischer vann inte turneringen men kom nära; vinnaren Boris Spassky hade bara en halv poäng mer än Fischer.

Fischers sista U.S. Championships

U.S. Championship 1966–67 blev Bobby Fischers sista och han vann det med 2 poängs marginal.

Bobby Fischer spelade i totalt åtta U.S. Championships när han var 14 år – 23 år gammal, och han vann samtliga med minst en poängs marginal.

U.S. Championships Poäng Placering Marginal Fischers ålder
1957–58 10½/13 (+8−0=5) 1:a 1 poäng 14 år
1958–59 8½/11 (+6−0=5) 1:a 1 poäng 15 år
1959–60 9/11 (+7−0=4) 1:a 1 poäng 16 år
1960–61 9/11 (+7−0=4) 1:a 2 poäng 17 år
1962–63 8/11 (+6−1=4) 1:a 1 poäng 19 år
1963–64 11/11 (+11−0=0) 1:a 2½ poäng 20 år
1965 8½/11 (+8−2=1) 1:a 1 poäng 22 år
1966–67 9½/11 (+8−0=3) 1:a 2 poäng 23 år

Anledningen till att Fischer inte deltog i U.S Championships 1961-62 var att han var upptagen med att förbereda sig för Interzonal 1962.

Fischer hoppar av Sousse Interzonal 1967

Eftersom Bobby Fischer var regerande mästare i USA för 1966-67 var han automatiskt kvalificerad till Sousse Interzonal 1967. Under de första tio spelen av Sousse Interzonal tog han 8½ poäng, men sedan hamnade han i konflikt med tävlingsledningen och vägrade spela de två följande spelen, innan han helt hoppade av.

Fischer var vid den här tidpunkten medlem av Worldwide Church of God och ville därför inte spela schack under sabbaten. Tävlingsledningen hade lagt schemat så att Fischer inte hade några spel under sabbaten, men detta innebar också att Fischer förlorade flera vilodagar och det var detta konflikten handlade om.

Eftersom Fischer hoppade av innan han hunnit fullborda minst hälften av sina schemalagda partier annullerades hans resultat från den officiella statistiken.

Paus

År 1968 vann Fischer turneringar i Netanya och Vinkovci med god marginal, men tog sedan en 18 månader lång paus från tävlingsschacket. Han gjorde dock ett undantag under sin hiatus – han spelade mot Anthony Saidy i en New York Metropolitan League team match år 1969 och vann.

År 1969 släpptes boken My 60 Memorable Games som blev en omedelbar succé. Bakom boken stod Fischer och grandmastern Larry Evans.