Magnus Carlsen 1990 – 2003

Magnus CarlsenMagnus Carlsen är en norsk grandmaster född 1990 som i skrivande stund (2015) är den högst rangordnade schackspelaren i världen. Han är inte bara regerande mästare i klassiskt schack, utan även i snabbschackvarianterna rapid och blitz. Hans högsta rating hittills på FIDE-listan är 2882 vilket är det högsta någon schackspelare någonsin har nått upp till. Denna poäng uppnådde han i maj 2014.

Magnus Carlsen blev grandmaster år 2004 när han var 13 år och 148 dagar gammal. Det finns i skrivande stund bara två schackspelare som fått sin GM-titel tidigare än så. Den 1 januari 2010 hamnade Magnus Carlsen överst på FIDE:s rangordningslista för schackspelare. Han var då 19 år och 32 dagar gammal – den yngste spelare någonsin att nå toppen av FIDE-listan.

I november 2013 blev Carlsen världsmästare i schack, efter att ha besegrat den regerande världsmästaren Viswanathan Anand i World Chess Championship 2013. I World Chess Championship 2014 försvarade Carlsen med framgång sin titel; denna gång var rollerna ombytta och det var Viswanathan Anand som var utmanaren.

Som tonåring var Carlsen känd för sin attackerande stil, men i takt med att blev äldre blev han en mer universell spelare. Jämfört med många andra toppspelare är han inte lika fokuserad på öppningsspel, något som gör det svårare för motståndare att förbereda sig inför partier mot honom. Hans spelstil jämförs ofta med Vasily Smyslovs och Anatoly Karpovs. Carlsen hade under en period i slutet av 00-talet Garry Kasparov som tränare.

Carlsen har erhållit utmärkelsen Chess Oscar år 2009, 2010, 2011 och 2012. År 2013 inkluderade tidningen Time Carlsen i sin lista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen.

Korta fakta om Magnus Carlsen

Namn: Sven Magnus Øen Carlsen
Land: Norge
Född: Den 30 november 1990 i Tønsberg, Vestfold, Norge

Bakgrund

Magnus Carlsen schackMagnus Carlsen föddes den 30 november 1990 i staden Tønsberg i Norge. Tønsberg ligger i Vestfold fylke, vid Oslofjordens västkust. Hans mamma Sigrun Øen och pappa Henrik Albert Carlsen är både civilingenjörer. Familjen bodde ett år i Espoo, Finland under Carlsens barndom samt i Bryssels i Belgien innan de flyttade tillbaka till Norge när Carlsen var åtta år gammal. De slog sig föst ned i det lilla samhället Lommedalen i Bærum och flyttade sedan till närliggande Haslum.

Magnus Carlsen kunde lägga 50-bitarspussel redan som tvååring och vid fyra års ålder byggde han ihop legomodeller avsedda för barn i åldern 10-14 år. Han visade sig ha ett mycket bra minne och memorerade till exempel som femåring alla världens huvudstäder och nationsflaggor. Kring den här tiden lärde han sig också att spela schack av sin pappa, men Magnus till en början inte särskilt intresserad av spelet. Det var först när han blev lite äldre som han började fördjupa sig i schack och läste en schackbok av den danske schacklegenden Bent Larsen. Han började spela väldigt mycket schack med sig själv, ofta flera timmar i följd. Ofta återskapade han partier som hans pappa visat för honom.

Trots att han ägnade flera timmar per dag åt schack hann Magnus även med andra aktiviteter, såsom fotboll, skidåkning och att läsa Kalle Anka-tidningar. Fram till tioårsåldern ägnade han sig åt skidhoppning, med ett personbästa på 21 meter.

Magnus Carlsen deltog i sin första schackturnering när han var 8 år och 7 månader gammal. Han spelade i den yngsta divisionen av de norska schackmästerskapen 1999 och fick poängen 6½/11.

Schackträning

Magnus Carlsen tränades i schack vid Norges Toppidrettsgymnas, där han fick möjlighet att öva med grandmastern Simen Agdestein. När Carlsen var 10 år gammal presenterade Agdestein honom för International Master Torbjørn Ringdal Hansen som tidigare vunnit det norska juniormästerskapet i schack. Ringdal Hansen gjorde ett år av civiltjänst på Norges Toppidrettsgymnas istället för den militära värnplikten, och under detta år ökade Carlsens rating från 904 till 1907.

Norska juniormästerskapet för lag år 2000

I september 2000 deltog Magnus Carlsen, som då var 10 år gammal, i det norska juniormästerskapet för lag och spelade mot de bästa juniora schackspelarna i Norge. Hans resultat blev 3½/5.

2000 – 2003

Från hösten 2000 till slutet av år 2002 deltog Magnus Carlsen i cirka 300 rankade turneringspartier, samt en hel del turneringar för snabbschack.

Han tog tre IM-norms (International Master-norms) under år 2003. En i Gausdal Troll Masters, en i Salongernas IM-turnering i Stockholm och en i Politiken Cup i Köpenhamn. I augusti blev han formellt International Master.

Med start vid höstsäsongen 2003 tog Carlsen ett sabbatsår från skolan för att kunna delta i internationella schackturneringar i Europa. Han kom på delad tredjeplats i European Under-14 Boys Championship. Efter sabbatsåret återvände Carlsen till skolan igen.