Magnus Carlsen 2004 – 2011

2004

År 2004 drog den unge Magnus Carlsen uppmärksamhet till sig genom att vinna C-gruppen i Corus Chess Tournamet i Wijk ann Zee med poängen 10½/13. Han förlorade bara ett enda parti och det var mot Duško Pavasovič, den högst rankade spelaren i C-gruppen.

Magnus Carlsen som ungSegern i Wijk ann Zee gjorde att Carlsen fick sin första GM-norm (Grand Master-norm), och hans rankning ökade till 2702. Det stod också klart att han skulle få spela i B-gruppen nästa gång. Microsoft fick upp ögonen för honom och blev hans huvudsponsor.

I februari 2004 deltog Carlsen i Moscow Aeroflot Open och erhöll sin andra GM-norm. Månaden därpå for han till Island för att spela snabbschack i Reykjavik. Där besegrade han den f.d. världsmästaren Anatoly Karpov. Efter turneringen i snabbschack följde en snabb utslagsturnering där Carlsen fick spela mot Garry Kasparov, som då var världens allra högst rankade schackspelare. Första partiet blev oavgjort och andra partiet vanns av Kasparov.

Magnus Carlsen blir världens yngsta grandmaster

Carlsen behövde en tredje GM-norm för att bli grandmaster, och denna skaffade han sig under Dubai Open Chess Championship i april 2004, då han ännu inte hunnit fylla 14 år. Han var då den yngsta grandmastern någonsin. Sedan dess har hans rekord dock slagits av Sergej Karjakin (född 1990, blev grandmaster när han var 12 år och 7 månader) och Parimarjan Negi (född 1993, blev grandmaster när han var 13 år och 4 månader).

Carlsen slår åldersrekordet i FIDE World Chess Championship

Carlsen deltog i FIDE World Chess Championship under år 2004 och slog därmed det gamla åldersrekordet och blev den yngste spelaren någonsin att spela i FIDE World Chess Championship. Han slogs ut av Levon Aronian i första rundan.

Norska schackmästerskapen

I juli utmanade Carlsen Norges regerande mästare Berge Østenstad. Båda fick 7/9, och en extra match bestående av två partier arrangerades för att nå ett avgörande. Båda partierna slutade oavgjort, vilket innebar att den regerande mästaren Østenstad fick behålla sin titel eftersom han hade bättre tiebreaks i turneringen.

2005

Carlsen möter Alexei Shirov

I början av året mötte Magnus Carlsen den lettiske spelaren Alexei Shirov i Smartfish Chess Masters under Drammen International Chess Festival i Norge. Alexei Shirov (född 1972) var då rankad som #10 i världen, men fick se sig besegrad av Carlsen.

Carlsen möter Viswanathan ”Vishy” Anand

I semifinalen av en snabbschacksturnering i Ciuded de León i Spanien spelade Carlsen fyra partier mot Viswanathan ”Vishy” Anand (född 1969). Anand vann med resultatet 3-1. Anand var vid tidpunkten rankad som #2 i världen och hade vunnit World Rapid Chess Championship 2003.

Norska schackmästerskapen

I de norska schackmästerskapen 2004 delade Carlsen förstaplatsen med sin mentor Simen Agdestein. Den gamla regeln om att låta tiebreak-poängen avgöra vinnaren om ställningen var lika hade tagits bort efter förra årets schackmästerskap, så en playoff mellan Carlsen och Agdestein arrangerades i början av november för att avgöra vem som skulle få titeln.

Det blev en mycket jämn match, där Agdestein vann fösta partiet och Carlsen det andra. Matchen förlängdes med snabbpartier för att avgöra en vinnare. Carlsen vann det första snabbpartiet och Agdestein det andra. Sedan följde tre oavgjorda partier, innan Agdestein vann parti #6 och därmed korades till norsk schackmästare.

Chess World Cup

Chess World Cup 2005 hölls i Khanty-Mansiysk i Ryssland och Carlsen var en av deltagarna. I första omgången besegrade han Zurab Azmaiparashvili (rankad som #44), och han gick sedan vidare till att vinna över både Farrukh Amonatov och Ivan Cheparinov. När endast 16 spelare återstod i turneringen förlorade Carlsen mot Evgeny Bareev, men vann sedan mot Joël Lautier och Vladimir Malakhov. En förlust mot Gata Kamsky innebar att Carlsen slutade på 10:e plats i turneringen.

Magnus Carlsen var nu den yngste spelare någonsin som lyckats bli World Championship Candidate.

Arnold Eikrem Memorial

I oktober vann Carlsen Arnold Eikrem Memorial i Gausdal med poängen 8/9.

2006

Corus Chess Tournament

Eftersom han vunnit C-gruppen i Corus Chess Tournament 2004 fick Magnus Carlsen spela i B-gruppen den här gången. Han kom på delad förstaplats med Alexander Motylev i Corus Chess Tournment 2006 och kvalificerade sig därmed för att spela i A-gruppen nästa gång.

Bosna Tournament

Magnus Carlsen schackI Bosna Tournament i Sarajevo kom Carlsen på delad förstaplats med Liviu-Dieter Nisipeanu (som hade bäst tiebreaks) och Vladimir Malakhov.

Norska schackmästerskapen

Återigen blev det delad förstaplats för Carlsen och Agdestein i de norska schackmästerskapen. Playoff mellan de båda arrangerades i september. De första två partierna blev båda oavgjorda, varpå man övergick till snabbschack. Carlsen vann båda snabbschackspartierna och korades till norsk schackmästare.

Schackolympiaden

Carlsen fick poängen 6/8 i Schackolympiaden.

NH Chess Tournament

När NH Chess Tournament ägde rum i Amsterdam arrangerades en lagkamp mellan lagen ”Experience” och ”Rising Stars”. Carlsen deltog i Rising Stars, som vann med 28-22. Carlsen var den medlem av Rising Stars som fick bäst individuell poäng: 6½/10.

Tack vare sin prestation i Amsterdam fick Carlsen rätt att delta i Melody Amber Tournament 2007.

Övrigt

 • Carlsen vann Glitnir Blitz Tournament på Island.
 • Carlsen kom tvåa i Midnight Sun Chess Tournament. Vann gjorde Sergei Shipov.
 • Carlsen kom tvåa i Biel Grandmaster Tournament. Vann gjorde Alexander Morozevich.
 • I World Blitz Championship i Rishon LeZion, Israel kom Carlsen på 8:e plats av 16 möjliga.
 • I Rencontres nationales et internationales d’échecs, en turnering för snabbschack i Cap d’Agde, Franrike tog sig Carlsen till semifinal där han förlorade mot Sergey Karjakin.
 • I Mikhail Tal Memorial i Moskva kom Carlsen på delad 8:e plats av tio möjliga. I en snabbschacksturnering som hölls i samband med Mikhail Tal Memorial slutade Carlsen på 9:e plats av 18 möjliga.

2007

Corus Chess Tournament

Detta var första gången som Magnus Carlsen spelade i A-gruppen i Corus Chess Tournament. Han kom sist i turneringen, med fyra förluster och nio oavgjorda partier.

Linares Chess Tournament

I den prestigefyllda Linares Chess Tournament fick Carlsen möta en diger skara topprankade spelare: Veselin Topalov, Viswanathan Anand, Peter Svidler, Alexander Morozevich, Levon Aronian, Peter Leko och Vassily Ivanchuck. Jämfört med dessa giganter var Carlsen en lågrankad spelare, men han lyckades ändå vinna fyra partier och spela oavgjort i sju, och det blev inte fler än tre förluster för honom. Detta innebar en andraplats för Carlsen med poängen 7½/14 (tiebreaks avgjorde).

Melody Amber Tournament

Tack vare sin prestation i NH Chess Tournament i Amsterdam året innan fick Carlsen år 2007 för första gången delta i Melody Amber, en turnering som hålls i Monte Carlo och består av snabbschack och schack som spelas med förbundna ögon. I snabbschack blev det tre segrar för Carlsen, en förlust och sju oavgjorda partier. Med förbundna ögon blev det åtta oavgjorda partier för honom samt tre förluster. I snabbschacket slutade han på andraplats, efter vinnaren Viswanathan Anand. I schack med förbundna ögon fick Carlsen nöja sig med en delad niondeplats. Sammantaget slutade han på plats åtta i sin allra första Melody Amber Tournament.

Candidates Tournament

I Candidates Tournament fick Carlsen spela en match bestående av sex partier mot Levon Aronian och matchen slutade oavgjort. Sedan följde en playoff med fyra partier som även den slutade oavgjort. Till slut skickade Aronian ut Carlsen ur turneringen genom att vinna två partier snabbschack.

Biel Grandmaster Tournament

I Biel Grandmaster Tournament fick Carlsen och Alexander Onischuk samma poäng (6/10) och spelade en extra match för att få fram en vinnare. Efter att fyra partier snabbschack (två rapid och två blitz) slutat oavgjort vann Carlsen armageddonpartiet, och kunde därmed koras till segrare i Biel Grandmaster Tournament.

Arctic Chess Challenge

I Artctic Chess Challange i Tromsø slutade Magnus Carlsen på fjärde plats. I första rundan spelade han mot sin klasskamrat Brede Hagen och mötet slutade oavgjort. Carlsen fick även spela mot sin egen pappa Henrik Carlsen i sjätte rundan, ett möte som Magnus vann.

World Chess Cup

I World Chess Cup tog sig Carlsen till semifinal genom att besegra först Michael Adams och sedan Ivan Cheparinov. I semifinalen slogs han ut av Gata Kamsky. (Kamsky vann så småningom hela turneringen.)

2008

Corus Chess Tournament

Nu fick Magnus Carlsen för andra gången spela i A-gruppen i Corus Chess Tournament och den här gången blev resultatet 8/13 och en delad förstaplats med Levon Aronian. Det blev fem vinster, två förluster och sex oavgjorda partier för Carlsen.

Linares Chess Tournament

I Linares Chess Tournament kom Carlsen tvåa, med reslutatet 8/14. Vann turneringen gjorde världsmästaren Viswanathan Anand med ½ poängs marginal.

Melody Amber Tournament

Magnus Carlsen 2009

Magnus Carlsen 2009

Carlsen kom på delad andra plats i Melody Amber Tournament (delad femteplats med förbundna ögon och delad tredjeplats i snabbschack). Detta var första gången som Melody Amber Tournament spelades i Nice.

FIDE Grand Prix 2008-2009

Carlsen var en av totalt 21 spelare som deltog i FIDE Grand Prix 2008-2009. Via detta Grand Prix, som bestod av sex turneringar, kunde man kvalificera sig till World Chess Championship 2012.

I första turneringen, som hölls i Baku i Azerbaijan, kom Carlsen på förstaplats, en plats han delade med två andra spelare. Trots att det gått så bra för honom valde han att hoppa av FIDE Grand Prix. Han kritiserade hur FIDE ”dramatiskt ändrade reglerna i mitten av en [World Championship] cykel”.

Övrigt

 • Carlsen vann en match snabbschack mot Peter Leko i Miskolc, Ungern.
 • Carlsen vann Aerosvit-eventet med resultatet 8/11.
 • I Biel Grandmaster Tournament slutade han på en tredjeplats med resultatet 6/10.
 • Carlsen kom tvåa i Mainz World Rapid Chess Championship. Vann gjorde föregående års vinnare Viswanathan Anand som därmed framgångsrikt försvarade sin titel.
 • I Bilbao Masters kom Carlsen på delad andraplats.

2009

Corus Chess Tournament

Magnus Carlsen spelade i grupp A i Corus Chess Tournament och slutade på en delad femteplats.

Nanjing Pearl Spring Tournament

Carlsen vann Nanjing Pearl Spring Tournament med 2½ poängs marginal. Veselin Topalov, som vid den här tidpunkten var världens högst rankade spelare, fick nöja sig med en andraplats.

Carlsen nådde fram till sin seger utan att förlora ett enda parti.

Nanjing Pearl Spring Tournament 2009 var ett Grand Slam-event.

Tal Memorial

Carlsen inledde Tal Memorial med sju oavgjorda partier i följd, och avslutade med vinster mot Ruslan Ponomariov och Peter Leko. Detta räckte till en delad andraplats med Vassily Ivanchuk. Vann turneringen gjorde Vladimir Kramnik.

World Blitz Championship

I World Blitz Championship i Moskva samlade Carlsen på sig 28 vinster, 6 förluster och 8 oavgjorda partier. Detta innebar att han vann turneringen med tre poängs marginal till tvåan Viswanathan Anand.

London Chess Classic

Carlsen vann London Chess Classic 2009 vilket gjorde att hamnade över Veselin Topalov på FIDE:s rankningslista.

Candidates Tournament

Carlsens höga placering på FIDE:s rankningslista kvalificerade honom till den Candidates Tournament som skulle få fram en utmanare till World Chess Championship 2012. I november 2010 lät dock Carlsen meddela att han inte tänkte spela Candidates Tournament. Enligt Carlsen var World Chess Championship-cykeln 2008-12 inte tillräckligt modern och rättvis. Han kritiserade bland annat den regerande världsmästarens privilegier, att cykeln var 5 år lång, att formatändringar hade genomförts under pågående cykel och att rangordningskriterierna var förbryllande.

Övrigt

 • I början av året blev Garry Kasparov Magnus Carlsens personliga schacktränare. Det var dock inte förrän i september som deras samarbete blev allmänt känt.
 • Carlsen kom trea i Linares Tournament.
 • I M-Tel Masters i Sofia, Bulgarien kom Carlsen på delad andraplats med Veselin Topalov. Vann gjorde Alexei Shirov.

 

2010

Corus Chess Tournament

Carlsen spelade som vanligt i grupp A i Corus Chess Tournament. Han vann efter att ta samlat på sig 8½ poäng, vilket var en halv poäng bättre än Vladimir Kramnik och Alexei Shirov.

Detta var ett Grand Slam-event.

Melody Amber Tournament

I Melody Amber Tournament kom Carlsen och Vassily Ivanchuk på delad förstaplats i både snabbschack och schack med förbundna ögon.

Bazna Kings Tournament

Carlsen vann Bazna Kings Tournament i Rumänien, med två poängs marginal till Teimour Radjaboy och Boris Gelfand. Detta var ett Grand Slam-event.

Grand Slam Masters Final

Carlsens segrar i Nanjing Pearl Spring Tournament, Corus Chess Tournament och Bazna Kings Tournament gjorde att han automatiskt var kvalificerad för Grand Slam Masters Final. De övriga finalisterna var världsmästaren Viswanathan Anand, samt Vladimir Kramnik och Alexei Shirov. Den genomsnittliga Elo-ratingen för de fyra finalisterna var 2789 vilket var högre än för någon tidigare Grand Slam Masters Final.

Carlsen förlorade till Kramnik i första rundan och till Anand i andra rundan, men vann över Shirov. Den slutliga poängen för Carlsen blev 2½/6. Vann turneringen gjorde Kramnik med 4/6.

Efter Grand Slam Masters Final hade Carlsen en elo-rating på 2802, vilket var två poäng mindre än Anand som nu alltså låg högst upp på rangordningslistan.

Pearl Spring Chess Tournament i Nanjing

Detta var den enda turnering under år 2010 där både Carlsen, Viswanathan Anand och Veselin Topalov – världens tre högst rankade schackspelare – deltog. Det var också första gången någonsin som tre av deltagarna i en schackturneringen hade en rangordningspoäng på minst 2800.

Carlsen gick ut hårt och hade stora framgångar initialt. Det blev dock oavgjort mellan honom och Anand i sjunde rundan. I den näst sista rundan vann Carlsen över Topalov, och säkrade därmed sin förstaplats i Pearl Spring Chess Tournament 2010. Hans slutresultat blev 7/10 vilket innebar en poängs marginal till Anand som kom tvåa.

Övrigt

 • När rangordningslistan uppdaterades den 1 januari 2010 hamnade Magnus Carlsen på förstaplatsen. Han var då 19 år och 32 dagar gammal vilket gjorde honom till den yngsta spelare någonsin på förstaplatsen.
 • Carlsen vann Arctic Securities Chess Stars Tournament i Kristiansund, Norge. Fältet bestod bland annat av Viswanathan Anand, Jon Ludvik Hammer och Judit Polgár (världens högsta rankade kvinnliga schackspelare).
 • I den 39:e Schackolympiaden förlorade Carlsen mot Baadur Jobava, Michael Adams och Sanan Sjugirov. Hans slutresultat blev bara 4½/8. Det norska laget slutade på 51:a plats av 149.
 • I november reste Carlsen till Moskva för att försvara sin titel i World Blitz Championship, men fick nöja sig med en tredjeplats bakom Levon Aronian (1:a plats) och Teimour Radjaboy (2:a plats).
 • I samband med World Blitz Championship spelade Carlsen en privat match med Hikaru Nakamura. De spelade 40 partier och Carlsen vann matchen med siffrorna 23½–16½.
 • Carlsen vann London Chess Classic. Fältet bestod bland annat av Viswanathan Anand, Vladimir Kramnik, Hikaru Nakamura, Nigel Short och Luke McShane.
 • I mars meddelades det att Garry Kasparov inte längre var Carlsens tränare. De skulle dock fortsätta ha träningssessioner då och då.
 • I maj blev det allmänt känt att Carlsen hade hjälpt Viswanathan Anand att förbereda sig för World Chess Championship 2010 mot utmanaren Veselin Topalov. (Anand vann med 6½–5½ och behöll därmed sin titel.)